keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Valtionaiset

Suosittelen nyt ihan pikapikaa, tenttikiireen keskeltä, erästä eilen toimivaksi todettua kulttuurituotekombinaatiota, jonka kokemisen lopputuloksena olet takuuvarmasti elähtynyt, sivistynyt, inspiroitu, informoitu ja entistä tiedostavampi.

Lue ensin Leena-Maija Rossin kirjoitus Valtionaiseudesta (Naistutkimus-lehti 4/2004; en löytänyt tekstiä netistä eli vaatii pienen vaivannäön.) Tämä ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa, sillä Rossin tulkinta Anneli Jäätteenmäen mediakuvasta ja valtionais-representaation ylipäisestä mahdollisuudesta on aika mainio.

Sitten itse raakamateriaaliin: katso Yle Areenasta dramaattinen ja mielenkiintoinen Pääministeri, Timo Harakan ja Antti Karumon näkemys Anneli Jäätteenmäen noususta pääministeriksi, ja nimittämistä surullisenkuuluisan pian seuranneesta pakkolaskusta. HUOM: pätkä on nähtävissä enää 6 päivää.

Pohdi sitten tovin verran vaikkapa sitä, millaisia perinteisiä feminiinisiä piirteitä Jonna Järnefeltin sinänsä hienosti tulkitsemaan Jäätteenmäen hahmoon on elokuvassa liitetty, entä millaisia maskuliinisuuksia? Olisiko valtiomies kiihdyksissään vain lipsauttanut - oho - saaneensa salaiseksi luokiteltua tietoa? Entä käviköhän Annelille oikeasti noin? Vaikeaahan asiaa olisi ollut loputtomiin peitellä, mutta sen ilmi tulo lienee jutun mielenkiintoisin kohta. Yhtä mielenkiintoista on miettiä, miksi kukin poliitikko on saattanut tästä elokuvasta loukkaantua, ja oliko siihen aihetta. Hmmm. Niin tai sitä, että Harakka ja Karumo kuulemma kirjoittavat jo seuraavaa kohudraamaa state of the nationista. Mistä mahtaa kertoa?

No, pureskeltuasi hetken Suomen Pääministeriä, siirry Areenalla katsomaan eilen illalla näytettyä BBC:n lähes samannimistä, vuonna 2009 valmistunutta draamaa Margaret Thatcherin noususta ja tuhosta. Ja mieti samoja juttuja! Miten yksinkertaista, ja samalla palkitsevaa - parempaa historian oppituntia en ehkä keksi. Tätäkin näytetään enää 7 päivää, eli kiiruhda, kiiruhda!

Yhtymäkohtia ja valtionaisten tulevaisuutta on mielestäni niin jännä miettiä, etten meinannut saada yöllä unta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

hit statistics
Best DSL Providers