perjantai 26. elokuuta 2011

Out of, and about, Africa (Little Been tarina)

Menin aamulla kirjastoon palauttamaan joogakirjaa. Astuin ulos kannatellen sylissäni neljää romaania sekä Työväenopiston syksyn kurssiopasta (ja kirottua - ilmoittautuminen oli jo alkanut, ja vaateompelun kurssi täynnä!).

Neljästä romaanista tartuin ensimmäisenä Chris Cleaven uudehkoon romaaniin, suomenkieliseltä nimeltään Little Been tarina (alkuteos The Other Hand). Olin noteerannut kirjan useampien naistenlehtien lukulistoilla, kenties jossain muuallakin? Pikalaina kun oli, niin ryhdyin lukemaan samoin tein.

Kirjan kaksi kertojaa - lontoolaiseen vastaanottokeskukseen päätynyt nigerialainen teinityttö ja aviomiehensä juuri menettänyt brittitoimittaja - ovat uskottavia ja koskettaviakin naishahmoja, molemmat kokeneet kovia nykyajan mahdollisuuksien mitassa. Tarina aukenee sipulina, ja sen alkuräjähdys salataan aina kirjan hengästyttävään keskiosaan asti. Noiden lukujen piikkiin laskenkin yhdet menetetyt yöunet ja ainakin kahdet kyyneleet.

Luin vastikään toisen Nigeriaa käsittelevän romaanin, Chimamanda Ngozi Adichien esikoisen Purppuranpunainen hibiskus. Siinä kuvattiin intensiivisellä otteella maan historiaa yhden perheen näkökulmasta, eikä nykypäivän epäkohtia kommentoitu ainakaan niin, että Nigeriaa huonosti tunteva olisi ymmärtänyt. Cleaven kuvaama Nigeria on ilmeisesti kuitenkin lähellä totuutta - pakko myöntää, että tämä oli iso järkytys. Sen voimaa varmasti lisäsi vakuuttava kerronta ja dramaattiset juonenkäänteet, ja etenkin länsimainen osanottaja kertojana. Saisimmepa oikein pian lukea yhtä koskettavaa kerrontaa Itä-Afrikan nälänhädästä - kehitys- ja hyväntekeväisyysavun määrä varmasti kymmenkertaistuisi.

Valkoisen miehen Afrikka-kuvaus ei vieläkään - ainakaan minun silmissäni - välty puoliautomaattiseksi muuttuneelta erikoissyynäykseltä: onko Cleaven yritys kuvata nuoren afrikkalaistytön maailmaa ja ajatuksia oikeutettu? Onko se enemmän vai vähemmän oikein, kuin vaikkapa Khaleid Hosseinin kertomus Mariamista (Tuhat loistavaa aurinkoa), tai Flaubert'n Rouva Bovary? Missä kohdin ja millä välinein kertojan ja kuvattavan välisessä erossa mahdollisesti tuotetaan nk. kolonisoivaa katsetta, eurooppalaisittain vääristynyttä epäkeskoa maailmankuvaa? Onko miehen kuvaama naiseus aidon oloista, vai painottuuko oudosti? On vaikea tulla itsensä kanssa yksimieliseksi siitä, pitäisikö (valkoisten) miesten pitäytyä (valkoisten) miesten elämän kuvaamisessa - ovathan monet mieskirjailija Hemingwaysta Austeriin selvästi tehneet tämän päätöksen ja pärjäilevät silti eri kivasti niin kustannus- kuin arvostusrintamalla. Toisaalta naishahmot Hemingwayssa, Austereissa, Rotheissa ja Franzeneissa ovatkin usein niin karrikoituja ja yksiulotteisia (mieliaiheeni...), että ainakin heidän kohdallaan kysymys lienee ollut enemmän taitojen rajoista kuin tietoisesta valinnasta...

Vieraan maailman kuvaaminen on joka tapauksessa aina haaste. Taivun silti sille kannalle, että eettinen haaste jää lukijalle. Tämän on ymmärrettävä että kirjailijat tekevät vaihtelevan määrän taustatyötä, ja että senkin jälkeen heidän samastumiskykyään on äärimmäisen vaikea arvioida, ellet satu itse elämään juuri romaanihenkilön elämän kaltaista elämää - ja silloinkin pitää muistaa, miten yksilöllistä on dna. Ennen kaikkea on muistettava - ja tätä joudun, kuten arvaatte, itselleni aika paljon toistelemaan - että tekstistä ja tarinasta voi nauttia vaikka se välillä kohotuttaisikin kulmakarvoja epäuskon asentoihin. Sanalla "ryppyotsaisuus" on harvinaisen selvä alkuperä.

Little Been tarina, kuten suomennoksen nimi ehkä korostaakin, on tarina. Sellaisena se havahduttaa ja haastaa ottamaan selvää, kartuttamaan tietoja, ja tekemään omaa arviota maailman tilasta ja yksilön mahdollisuuksien rajoista sen eri kolkissa.

Lopuksi muutama sana kirjasta suomennoksena. Etsin Rikhardinkadulta alkukielistä teosta, mutta ei löytynyt - otin suomennoksen. Ei olisi pitänyt. Voin vain haikeana kuvitella (ja myöhemmin ehdottomasti lukea), miten tärkeän lisän tarinaan ovat tuoneet eri englannit: Sarahin kotienglanti, Little Been sanomalehdistä opeteltu "kuningattaren englanti", nigerialaisten sotilaiden käyttämä englanti ja vastaanottokeskuksen eri hahmojen käyttämä kieli. Suomennoksessa erot ovat vähäisiä, välillä vain kursiivin kokoisia. Lisäksi suomennoksen kieli on paikoittain - miten sen nyt ilmaisisi ennen kuin mahdollisuutta vertailuun on tarjoutunut - epäilyttävää. Tämä yllättää hieman, sillä kääntäjä Irmeli Ruuska on kuitenkin suomentanut useamman Zadie Smithin, ja paljon muutakin Isoon-Britanniaan sijoittuvaa jälkikoloniaalia kirjallisuutta; luulisi hänen tietävän. Ehkä hän tietääkin. Mutta kun nelivuotias Batman-Charlie vaatii lounaaksi "sipsejä ja tomaattiketsuppia" ilman että kyseessä on suora dialogi, haistan minä ainakin ranskalaiset perunat ja jotain kiirettä muistuttavaa...

Olen elänyt Afrikka-teemaa muidenkin taiteenalojen kautta. Kävin vihdoin ARS11-näyttelyssä Kiasmassa - lupaustensa vastaisesti se ei muuttanut käsitystäni Afrikasta. Espoo Cinestä valitsin elokuvan Venus Noire, kaksi ja puoli tuntia pitkän dramatisoinnin 1800-luvun alun Euroopassa Afrikan hedelmällisenä ihmeenä esitellyn Saartje Baartmanin surullisesta tarinasta. Elokuvan ensimmäinen puolisko oli hyvä ja intensiivinen, joskin kohtaukset turhan pitkiä. Loppupuolesta ja kokonaisuudesta ei sen sijaan sovi sanoa mitään, sillä Saartjen kohtalo oli leffaseuralleni liikaa ja jouduimme jättämään Tapiola-salin ennen elokuvan loppua. Tositapahtumiin perustuvan tarinan tiesimme jo etukäteen synkäksi, mutta koskettavana filmatisointina sen kokeminen oli sittenkin sille iltapäivälle liikaa. Ehkä joskus saan nähdä elokuvan loppuun, ja potea kaiken sen aiheuttaman maailman - ja eurooppalaisen - tuskan ja häpeän.Puheen ollessa Afrikasta on pakko muistaa Somaliassa joka hetki nälkään kuolevia lapsia. Toivottavasti olette kaikki arvioineet oman elämänne arvon, ja heidän, ja toimineet jotain kautta auttaaksenne. Jos apu on vielä antamatta, niin voit tehdä osuutesi vaikka täällä.

2 kommenttia:

 1. Mä olen myös miettinyt paljon tuota "kolonisoivaa katsetta" ei-eurooppalaisten kulttuurien kuvaamisessa. Khaled Hosseinin kirjat ovat mielestäni aidon ja vilpittömän oloisia naiseuden tai ylipäänsä afganistanilaisuuden kuvauksessa, vaikka niiden rakenteessa onkin mutkat suoriksi oikovaa amerikkalaista vauhdikkuutta, vaikka ne ehkä käsittelevätkin joitain vaikeita kysymyksiä vähän yksioikoisesti ja vaikka niiden näkökulma naiseuteen on aiheen rajauksen vuoksi kapeahko.

  En väitä, että minulla olisi mitään käsitystä siitä, millaista on elää naisena taleban-hallinnon alla, mutta jotkin Tuhat loistavaa aurinkoa -romaanin naisten kokemuksista tuntuvat etäisesti tutuilta. Olenhan puoliksi iranilainen, Lähi-idässä matkustellut nainen.

  Uskon, että hyvä kirjailija osaa kirjoittaa kenen tahansa kokemuksista, vaikka henkilöhahmo olisi eri maata tai sukupuolta. Kyse on kyvystä eläytyä ja asettua toisen asemaan. Samaa kysytään lukijaltakin tietysti. Luetutan Leijapoikaa ja Tuhatta loistavaa aurinkoa usein lukion äidinkielen ykköskurssilla, ja ne koskettavat niin tyttöjä kuin poikiakin.

  Sen sijaan hyvä esimerkki kolonisoivasta katseesta on Gaile Parkinin Kigalin kakkukauppa -romaani, jossa kertoja on ärsyttävän holhoava ja falski, vaikka pyrkiikin antamaan hahmoista sympaattisen kuvan. Samantyyppisen katseen olen ollut havaitsevinani myös Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjoissa, vaikka niistä pidänkin.

  Kysymystä siitä, millä tavalla toisesta kulttuurista tai "rodusta" pitäisi kirjoittaa käsittelee muuten oivaltavasti Barack Obama elämäkerrassaan Unelmia isältäni. Hän osaa hienosti eritellä "muista" tai "meistä" puhumisen ongelmia. Kirja on muutenkin todella hyvä.

  VastaaPoista
 2. Heippa, ja anteeksi kun kommentti on jäänyt kommentoimatta. Blogi on ollut syntisen vähällä huomiolla viime kuukausina.

  Kiitos hyvästä pohdinnasta. Tulkinnan uskottavuutta eri kirjojen kohdalla tekisi mieli miettiä kokonaisia päiviä, viikkoja... Lopulta tuomio on kuitenkin aina subjektiivinen, vai mitä?

  Löysin muuten sittemmin tämän kyseisen kirjan alkukielellä naapurin kirppikseltä, eurolla. Jee! Voin kertoa että englannin eri vivahteet tosiaan erottuvat siinä edukseen suomennoksen profiloitumisyritysten rinnalla...

  Obaman kirja on pitkään ollut To Read -listalla, pitää muistaa se kun seuraavaksi saan loppuun Jonathan Franzenin Freedomin.

  (Ekaksi pitää ehkä taas vähän avautua amerikkalaisten miesnykykirjailijoiden patoutuneesta naisvihasta. Mahtaa maistua Halla-Aholle ja muille nää teokset, joissa kaiken takana on typerä nainen. Tosin olen vasta puolivälissä, ja Franzen sovitteli sovinismiaan The Correctionsinkin loppupuolella... Katsotaan miten käy!)

  VastaaPoista

 

hit statistics
Best DSL Providers