perjantai 28. toukokuuta 2010

Kemmuru käskee: "Lataa lataa"!

Hei, taas täällä i**ovoidaan! Suomen sympaattisin rap-yhtye Kemmuru on laittanut uusimman Meiltä puuttuu kaikki -levynsä kotisivuilleen ilmaisesti ladattavaksi!

Ja ovathan tätä kokeilleet viime vuosina uusien musiikilla-elämisen muotojen etsinnässä monetkin artistit, mutta Kemmurun pojilla on nyt leikannut erityisen lujaa: he ovat luoneet, ilmeisesti "ensimmäisenä maailmassa", menetelmän jossa potentiaalisesti jokainen ladattu levy on erilainen. Systeemi arpoo joka latauskerralla uudestaan jonkin kombon levyn biisien useista nauhoituksista: eri soittokerroillahan biisit ovat väistämättä erilaisia, mitä sitä levylläkään kaihtelemaan tai yhtä otosta muiden yläpuolelle kohottelemaan.  

Levyn kansikuva löytyi Kemmurun Myspace-sivuilta.

Basso.fi:n haastattelussa tuottaja/artisti Aksim selittää myös kokeilun kaupallisia lähtökohtia: "Waretuksen, seratodeejiiden ja paskojen mp3:sten aikakautena digitaalisuus nähdään liian usein vain välineenä, jolla kaikki on vähän helpompaa, mutta samalla huonompaa. Asiaa ei paranna se, että musiikkibisnes pyrkii käyttämään sitä vain vähentääkseen kuluja. Tahdomme osoittaa, että on lukuisia mahdollisuuksia joilla digitaalinen julkaiseminen voi olla muutakin kuin taiteen vihollinen." Artisti maksaa, muttei toivottavasti liikaa.

Lataamalla levyn Kemmurun nettisivuilta downloadaat myös bonustrackin "Lataa lataa", jota ei löydy levyn cd- tai vinyylipainoksesta. Kiinnostavaa nähdä, miten nuo 1900-luvun formaatit tällaisella postmodernilla markkinointisuunnitelmalla myyvät. Oman teknisen jähmeyteni takia aineettomat mp3-levyt kyllä vielä vähän vieraannuttavat. Paras tämänhetkinen kombo mulle on suht' yleinen vinyylilevy+tunnukset saman levyn lailliseen lataamiseen. Yhdistelmässä kohtaavat ajatukseni estetiikasta,  teknologisesta kehityksestä, etiikasta ja käyttäjäystävällisyydestä aika täydellisissä mittasuhteissa. Näitä on kuitenkin melko vähän tarjolla (kysynkin miksi?), joten raha vaihtuu aina välillä levykauppojen kassalla vielä good old cd-levyiksi. Varsinkin suomalaisia artisteja koitan säännönmukaisesti tukea aina levynhinnan verran. Ehkä myös Kemmurua.

Jos ei uskalla tai tahdo suin päin klikkailla Kemmurun mainittua download-nappia, niin ennakkokuuntelua on tarjolla tietysti Myspacessa tai YouTuben kautta. Ja biisithän toimii, esimerkiksi "How 2 Survivessa" on aika viehkot "Porque Tu Vas" -taustat, joiden lisäksi huiput fiittaajat Hannibal ja Stepa: selkeät kesäbiisimerkit. Toivottavasti Kemmuru nähdään mahdollisimman pian uudestaan stadissakin. "Landespeden" lempeän käskevä "ota vaatteet veke!" on tuottanut kesäkeikoilla yllättävänkin spontaaneja reaktioita yleisön joukossa. Laittaisin tähän kuvan jos kehtaisin, mutta  onneksi ystävyyssuhteet vielä keikkuvat tärkeysjärjestyksessä korkealla ennen blogin (kyseenalaista) mainetta ja glooriaa...

P. S. Ihan ongelmatonta tuo levyn lataaminen ei taida olla, oma yritykseni jumittaa edelleeeeeeen.
 

1 kommentti:

  1. Toiveisiin vastataan: Kemmuru Helsingin Tavastialla perjantaina 11. kesäkuuta! Je je jee.

    VastaaPoista

 

hit statistics
Best DSL Providers