perjantai 15. tammikuuta 2010

Todellisuuden tarkistelua: DocPoint 2010

Loppusyksyn leffafestarit menivät kaikki ohi kaukomailla. Sitä suuremmalla innolla ja etukäteisfiilistelyllä odotan siis kuun lopun DocPointia (26.-31.1.2010), tänä vuonna jo kuusipäiväistä ja varsin laajaa dokumenttielokuvafestivaalia - Suomen suurinta, epäilisin. Tämä teksti kuuluu keskeisenä osana mainittuun etukäteisfiilistelyyn. Aloitetaan trailerista; kolmesta versiosta mielestäni hauskin löytyy täältä. (Joku reflektoi omia angstejaan kommentoiden sitä angstiseksi tekotaiteeksi, huomaan. Voi voi.)

 Murray Fredericks: Salt

Dokkareita, leffoja, dokumentaareja näytetään peräti 16:ssa eri sarjassa, mikä tuntuu ehkä hieman liioitetulta, niputtaa olisi voinut toisinkin. Lähes jokaiselle sarjalle on tosin löytynyt oma kommentaattori, mikä on ehkä ollut jaon tausta-ajatuksena. Esityssarjoja ja asiantuntija-artikkeleita voi selailla DocPointin sivuilla.

Leffojen kommentoinnin aika tullee myöhemmin, tässä vaiheessa on syytä tarttua kalenteriin ja alkaa väistellä päällekkäisyyksiä; kuusi päivää on lyhyt aika, etenkin kun leffojen lisäksi on tarjolla valtava määrä oheistapahtumia. Itse aion yrittää ehtiä ainakin Kiasman pihalle perjantaina 29.1. kohoavaan Tarinatelttaan, joka on Ylen Dokumenttiprojektin valtakunnallista, mielenkiinnon ja tsemppitunteita herättelevää Lönnrot 2017-hanketta.

Lainaus Ylen sivuilta: "Lönnrot 2017 -hankkeen tavoitteena on kerätä 
tuhat tarinaa Suomesta. Tarinoista muodostuu 100-vuotiaan itsenäisen 
Suomen kulttuurinen kokonaiskuva: mitä Suomessa asuvat ihmiset 
ajattelevat, tuntevat, kokevat ja pitävät tärkeänä." Ks. lisää linkin takaa.
Tarinateltan lisäksi aion astua Kiasman seminaarisaliin kuuntelemaan armoitetun asiantuntijan, Peter von Baghin luentoa dokumenttielokuvan olemuksesta, ja kenties käydä Painobaarissa kello kuuden ja seitsemän välillä; siellä järjestetään keskiviikosta lauantaihin ohjaajatapaamisia. Ja jee: avajaisklubilla tiistaina, Virgin Oil Co:ssa soittaa iki-ihana Vallilan Tango!
Mielenkiintoinen tilaisuus lienee myös Robert J. Flahertyn vuonna 1925 valmistuneen, Samoan saaren tatuointirituaalia dokumentoivan Moana-elokuvan screening: Flahertyn tytär Monica teki isänsä mykkäelokuvaan vuonna 1981 ääniraidan Samoan lapsuusmuistojensa pohjalta. Elokuvan esittelee ohjaaja, kuvataiteilija Sami van Ingen. Josta tulikin mieleen, että erinomainen appetizer DocPoint-viikolle tarjoillaan jo perjantaina 22.1. Orionissa, kun van Ingenin oma vanhan ja uuden yhdistelmäelokuva Just One Kiss - The Fall of Ned Kelly saa Suomen ensi-iltansa Niemisen & Litmasen livesäestämänä. Kyseessä on uusi (sanan kaikissa merkityksissä) tulkinta maailman ensimmäisestä pitkästä elokuvasta (The Story of the Kelly Gang, 1906), ja tärkeä osuus van Ingenin kuvataiteellisesta tohtorintyöstä Kuvataideakatemiaan. Tähän tapahtumaan (12/10 euron) liput onkin jo varmuuden vuoksi hankittuna - KAVAn nettikauppa palvelee.

Moana
Moanan lisäksi muita DocPoint -leffoja, joihin olisi ehdottomasti saatava liput: avajaiselokuva Miesten vuoro, Lapsui&Lehmuskallion uusi elokuva Maan muisti, Virpi Suutarin Auf Wiedersehen Finnland, ja ystäväpiirin miehiä suuresti innostava Kill the Referee.

Olenhan sitä itsekin joskus miettinyt: miltä tuntuu erotuomarista itsestään
valta ja sen tuoma vastuu; määritteleekö se koko elämän? Elävätkö pahassakin
pelossa ja valvontakameroiden takana? Kill the Referee sen kertonee.

Ja lopuksi se tärkeä, käytännön pointti: DocPointin verkkokauppa aukeaa maanantaina 18.1.2010. Ei kannata myöhästyä. (Toivotaan että kauppa kulkee jouhevammin kuin R&A:n alati kaatuilevassa verkkosysteemissä.)

Nähdään elokuvasalin intiimissä pimeydessä, ja ruoditaan kokemuksia helmikuussa. Omat tärpit olisi oikein tervetulleita kommentti-toiminnolla!

P.S. Meinasi unohtua! Yle Teeman DocPoint-lauantai on huomenna. Oivaa. 

4 kommenttia:

 1. DocPoint on ehkäpä suosikkini pääkaupunkiseudun elokuvafestareista. Kalenterini näyttää festivaaliviikolla aika tukkoiselta. Oli kova säätö saada aikataulut järjestettyä, eikä päällekäisyyksiltä voi valitettavasti välttyä. Oma leffalistani löytyy täältä:

  http://jaavuortenkielta.wordpress.com/2010/01/05/docpointdocpointdocpointdocpoint/

  VastaaPoista
 2. Hello fellow kulttuuribloggaja, kiitos linkistä. Aika kattava lista sulla on tosiaan.

  Jää muuten ainakin avajaiselokuva sittenkin katsomatta, kun kalenteriin ilmestyi tiistaille viisaudenhampaan hyvästeleminen, voihan! Toivottavasti turvotus pysyy aisoissa; toisaalta minnekäs sitä muualle pakenisi kuin leffasalien pimeään. Oivallista.

  VastaaPoista
 3. Onneksi Megalihis2000 pisti vastakommentin trailerin angstisuudesta syyttäneelle:

  "Vain yksilö joka ei ole tallettanut sivistyksen siementä sydämeensä voi sabotoida lähimmäisiään tavalla jonka edellinen kommentoija suoritti. Muodon ja sanoman metamorfoosi! Rehevyys! Piilotettuus! Kaipaus! Fragmentaarisuus! Vähiten vulgaarit yksilöt ymmärtävät viiltävän kauneuden tolpan muuntuessa usvan seassa seisovaksi komeaksi mieheksi (jonka runous saa lihani värisemään) Vielä silmäsi aukeavat. Sinunkin lyyrasi tulee soimaan koko maailmalle okumove"

  VastaaPoista
 4. Hih! Joku (TaiKkilainen?) otti ihan aidosti itseensä...

  Hyvä homma.

  VastaaPoista

 

hit statistics
Best DSL Providers