torstai 28. tammikuuta 2010

Mykistävät elokuvakonsertit & -konseptit

Sydämelliset onnitteluni niille, jotka osasivat ja tajusivat paikalle sekä Sami van Ingenin Just One Kiss - the Fall of Ned Kelly -elokuvan Suomen ensi-iltaan, jota säesti mahtava urut ja rummut -duo Nieminen & Litmanen, että eiliseen DocPointin tarjoamaan Tempo-elokuvakonserttiin, joka tyydytti kaikki aistit 110-kertaisesti ja sai sydämen tuon tuostakin ihan syrjälleen.

Jos taas nämä eksperienssit menivät sulta ohitse, niin vaimea osanottoni ja vilpitön rohkaisuni tarttua seuraavaan tilaisuuteen. Live-säestetty mykkäelokuva edustaa verrattomalla tavalla vanhaa ja uutta; eivät Aho & Soldan 1930-luvulla, saati sitten Taittin veljekset vuonna 1906 voineet kai mitenkään aavistaa, millaisessa ympäristössä heidän dokumenttielokuviaan tai elokuvasynopsikseensa perustuvaa kuvakollaasia esitettäisiin ilmastonmuutoksen lieveilmiöiden kourissa kipristelevässä Helsingissä tammikuussa 2010?

Johanneksen kentällä luistelleista lapsukaisista joku erityisen pitkäikäinen on  varmasti vielä elossa. Miten valloittava se kohtaus olikaan! Elokuvaustekniikan ihmeistä ymmyrkäiset silmät näyttivät valkokankaalla ihmetyksensä tähden yhä viattomammilta. Oli erityisen koskettavaa katsella niitä säihkyviä silmiä, ja vielä samalla kentällä jolla olin juuri itse ystävineni luistelemassa, ja tajuta että ne kaikki lapset muutaman vuoden kuluttua elivätkin sota-aikaa Helsingin pommituksineen. Rakennuksia ja ihmiselämiähän tuhoutui myös Johanneksen kentän välittömässä ympäristöstä.

Aivan ihmeellisiä olivat myös suomalaisen metsä- ja metalliteollisuuden ensiaskelten kuvaukset, myyviä välitekstityksiä unohtamatta. Todella toivon näkeväni kaikki elokuvat vielä joskus uudelleen, säestyksellä tai ilman.

The Five Corners Quintet soitti tunnin pituisen konserttinsa aika tasalaatuisesti, vaikka elokuvien rytmissä pysyminen tuottikin mielestäni välillä vähän vaikeuksia. Soittoasento Bio Rexin pohjalla valkokankaalle tähyillen ei tietysti ollut ergonomisimpia, Niemisellä ja Litmasella oli Orionin sivukäytävällä huomattavasti helpompaa, ja se "keikka" olikin mielestäni musiikin osin hieman parempi. Duon hittibiisit sopivat todella hyvin van Ingenin tajunnanvirtaiseen kuvapyöritykseen.

TFCQ on muuten kuulemma jäämässä määrittelemättömän pituiselle tauolle. Aika raju tieto sellaiselle, joka vuoden 2004 ensimmäisten Flow-festareiden huippukeikasta lähtien (20. elokuuta 2004, kuuma yö ja VR:n makasiinit, oh nostalgiaa!) on pitänyt bändiä sydämessään. Jos ja kun vielä haluaa soittoansa todistaa, niin suosittelen hankkimaan lipun helmikuisiin Live Recordings -sessioihin, konserttiäänityksiä tehdään 11.-13.2. musiikkiteatteri Kapsäkissa. Jälleen yksi vähän erilainen konsepti/konsertti, jota ei voi jättää väliin. Liput Tiketistä, omani on jo varauksessa.

TFCQ:n viimeisin levy; seuraavat (ja viimeiset?) ovat 
konserttilevytyksiä tulevilta Kapsäkki-keikoilta 

Kiitos elämälle että pääsin Tempon esitykseen, joka taisi olla tammikuun ihanin kokemus. Ihan helppoa sinne päätyminen ei muuten ollut: leyhyttelin omia ja äitini printtilippuja ravintolassa ennen tapahtumaa, ajatuksenani taitella ne valmiiksi taskuun. Puoli tuntia ennen elokuvan alkua eräässä parkkihallissa huomio: printtilippuja ei taskussa eikä ylös alas käännetyssä repussakaan. Juoksujalkaa Kirjasto Kymppiin, hermostunutta jonotusta asiakaspäätteille, äiti rauhoittelee ja tekee b-suunnitelmia, sähköpostin hysteeristä edes takaisin selailua, aikaa elokuvan alkuun viisi minuuttia. Salamaymmärrys: liput ostikin poikaystävä, eli mitään sähköpostia ei minun inboxissani ole. Syöksy kohti Lasipalatsia, lapanen tippunut kirjastoon, ravia takaisin kirjaston eteen, lapanen matkaan ja takaisin. Minuuttia yli kahdeksan puhelinyhteys poikaystävään jolla nettiyhteys, ja sähköpostinsa tilausvahvistuksesta varausnumeron kautta LippuRexin ihana myyjä tulosti liput uudestaan. Ah! Onneksi esitys alkoi myöhässä ja sisko piti paikkoja.

Kiitos Sami van Ingenille, KAVAlle, DocPointille elokuvista; suurkiitos ja kumarrus The Five Corners Quintetille kaikista näistä yhteisistä vuosista! Tulkaa pojat vielä takaisin.


5 kommenttia:

 1. Ihana teksti! Mulla meni DocPoint-suunnitelmat vähän uusiksi sairastelun vuoksi, jäi Tempokin näkemättä. :( Onneksi Americana, To Be and to Have ja The Red Chapel olivat mainioita. Viimevuotisessa mykkäelokuvakonsertissa olin: Sommen taistelu ja Jori Hulkkonen. Ei ollut huono sekään.

  TFCQ-livenauhoituksia pitää kyllä mennä katsomaan. Siinähän tehdään historiaa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, todella! Ja harmi huonosti ajoittunut sairastelu. Mulla myös viisaudenhampaan vetäminen ajoittui avajaisleffan kanssa päällekkäin :)

  Kill the Referee ja Polanski: Wanted and Desired jäivät lopulta saldoksi Tempon kanssa, Polanskista ehkä pari sanaa vielä myöhemmin.

  TFCQ-liput hupenevat kuulemma nopeasti ja pohja jo näkyy, eli äkkiä Tikettiin!

  VastaaPoista
 3. Eikös toi Polanski tule ihan kaupalliseenkin levitykseen? Vai olenko ymmärtänyt väärin?

  TFCQ-liput varattu perjantaiksi ja lauantaiksi. Kumpanakohan menisi? Vai menisikö molempina? :)

  VastaaPoista
 4. Polanski-postereita näkyi ainakin Tennispalatsissa viime sunnuntaina, eli eiköhän se tule. Oli aika lakiasiapainotteinen, ja jätti ainakin mulle vähän ällöttävän jälkimaun;

  "Hän nyt vain on kiihkeä eurooppalainen, kokenut NIIN kovia, ja tuomarikin oli ihan tyhmä!"

  Mutta sinänsä ihan mielenkiintoista kyllä, ja objektiivisuuteen varmaan tietoisuuden tasolla pyritty.

  Mene molempina! Me mennään jo torstaina kuorimaan kermat päältä. :) Jee.

  VastaaPoista
 5. Huomasin juuri, että Samin "Just One Kiss - the Fall of Ned Kelly" esitetään myös Tampereen filkkareilla 11.3. - ja nyt säestäjinä Risto Ylihärsilä + Kemialliset ystävät! Kuulostaa vähintään yhtä mainiolta!

  Eli Tamperelaiset / filkkareille aikovat huomio! (Lisäänpä tähän tekstiin Tampere-tunnisteenkin, jos joku vielä ehtisi ajoissa bongata...)

  Tästä copy-paste-linkki:

  http://www.tamperefilmfestival.fi/shop2010/product_info.php?cPath=87&products_id=560

  VastaaPoista

 

hit statistics
Best DSL Providers