keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Puhtaat vaatteet, ihan yksinkertaiset aatteet

Mitä opin tänään: kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan Suomen yksikkö Puhtaat vaatteet julkaisi maanantaina raportin suomalaisten vaate- ja urheilukauppiaiden yhteiskuntavastuun ja kehitysmaiden tuotantoyksiköidensä valvonnan tilasta. Voisi se 2010-luku näyttää aika paljon paremmaltakin. 

Valvontaa ei ole useammassa vuodessa ilmeisesti lisätty juuri lainkaan, ja monien suomalaisten yritysten myymistä vaatteista jopa yli 80% saattaa tulla riskimaista kuten Kiinasta tai Burmasta, täysin kontrolloimatonta Pohjois-Koreaakin on harkittu joissain toimistoissa ja kokoushuoneissa tavarantoimittajaksi. Raportti on mielenkiintoinen, kannattaa lukea.

Clean Clothes Campaignin kuvapankista: Bangladeshilainen Najma on
masentunut, sillä hän joutui jättämään työnsä vaatetehtaassa, kun 
luvattua, säädettyä hoitopaikkaa lapselle ei järjestetty. 

Raportin yhteenvedossa todetaan, että boikotoiminen ei ole oikea ratkaisu kuluttajilta eikä varsinkaan  tilaajilta; rivien välistä voi lukea, että epäinhimilliset työolot on siis kuitenkin todettu työttömyyttä paremmaksi vaihtoehdoksi. Tärkeintä olisi siis levittää, vahvistaa ja mainostaa tiedostavuuttaan kuluttajana. Etenkin niille joita se oikeasti kiinnostaa - en siis tarkoita oman erinomaisuuden mainostamista esim. Facebookissa vaikka Puhtaiden vaatteiden tiedotteen voikin sinne mielellään linkittää. Voimme tiedusteluin painostaa kauppiaita, suomalaisia tuottajia ja jälleenmyyjiä kiinnittämään enemmän huomiota yhteiskuntavastuuseensa. Älkää nyt ainakaan enää ostako mukisematta tuotetta, jossa alkuperämaata ei edes ilmoiteta; sellaisiakin on edelleen tarjolla. 

Olihan muuten taas kerran laji jossa hävisimme reilusti mm. ruotsalaisille. Nyt pää pystyyn, tuntosarvet aktiivitilaan, ja askel parempaan, uljaampaan uuteen vuosikymmeneen!

P.S. Ja kun nyt kerran paasaamaan ryhdyttiin, niin kehottaisin hyvinkin painokkaasti että kävisit allekirjoittamassa Amnestyn vetoomuksen Suomen seksuaalirikosten lainsäädännön muuttamisesta; jos jokin on täällä räikeä epäkohta niin tämä. Lisätietoja, aika järkyttäviäkin,  tuohon linkitetyiltä Amnestyn sivuilta. Ole hyvä ja käytä tähän seuraavat 6 sekuntia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

hit statistics
Best DSL Providers