torstai 25. helmikuuta 2010

Precious & The Lovely Bones

Kuulostaa lastenromaanilta, mutta onkin blogipostaus kahdesta elokuvasta, jotka tulevat Helsingissä ensi-iltaan perjantaina 5. maaliskuuta, ja jotka minun on nähtävä aivan välittömästi.

The Lovely Bones (Oma Taivas) on filmatisointi Alice Seboldin samannimisestä, vuonna 2002 ilmestyneestä kirjasta.

Susien oma taivas

Olen ahminut, järkytyksen ja ihastuksen välimaastossa häilyen ja välillä ihan fyysisesti pahoinvoiden, Seboldin kirjat Lucky sekä Almost Moon, mutta tätä keskimmäistä romaaniaan en vielä tullut lukeneeksi. Leffa lupaa niin hyvää, että voin luullakseni katsoa sen ennen kirjan lukemista (tätä pitää aina harkita tarkkaan). Linkin alta löytyvät elokuvan stylet nettisivut, traileri ei luullakseni sisällä huomattavia spoilereita.

Muutama sana niistä lukukokemuksista: Lucky on Seboldin raa'an rehellinen kuvaus opiskelijatytön raiskauksesta ja sen vuosien pituisesta jälkipyykistä sekä elämänpituisista jäljistä. Tarina on Seboldin oma kokemus. Kirja taitaa edelleen roikkua tuolla Current Inspirations -listallani, ja voin sitä tosiaan kaikille vähän kovempinahkaisille suositella. Almost Moon on Seboldin uusin romaani (2007), joka kuvaa keski-ikäisen naisen suhdetta vanhaan ja sairaaseen äitiinsä. Luckyn perusteella sanoisin, että tämäkin kirja on suuresti omaelämäkerrallinen, vaikkei varmasti täysin tosielämää seurailekaan (ymmärrätte kun luette). 

The Lovely Bones ilmestyi heti Luckyn jälkeen, muistan lukeneeni että vieroitus- ja rahattomuuskierteessä pyörinyt, elämässä eksynyt Sebold kirjoitti niitä rinnan, mennee jälleen taide-on-terapiaa -otsikon alle. Kirjan aihe on yhtä rankka kuin edellisenkin: 14-vuotiaan tytön raiskaus ja murha, joka selvittämättömänä painaa jäljelle jäänyttä perhettä, jota kuollut Susie omasta taivaastaan neuvottomana seuraa. Kirjan on ohjannut elokuvaksi Peter Jackson; ensimmäinen ajatus on että hän palaa Heavenly Creatures -elokuvan tunnetiloihin ohjattuaan välissä King Kongia, Sormusten herroja, ja muita tehosteilla tunnetta tuottaneita spektaakkeleita. (Älkää käsittäkö väärin, Sormusten herra -leffat on minusta ihan mahtavia.)  Susieta esittää Sovituksessa vakuuttanut Saoirse Ronan, murtunutta isää Mark Wahlberg ja äitiä maailman kaunein nainen Rachel Weisz.  Loppukaarti on niinikään lupaavaa, ja käsikirjoitusta en epäile hetkeäkään.

 Mark Wahlberg ja Saoirse Ronan rooleissaan.
Saoirse tarkoittaa muuten iiriksi 'vapaus'.

Samana perjantaina Suomen ensi-iltansa saa vihdoin myös 1980-luvun Harlemiin sijoittuva, todella rankan kuuloinen kasvutarina Precious, josta luin ja kiinnostuin ensimmäisen kerran jo lokakuussa Time-lehden jutun perusteella. Huomaan usein vältteleväni liian ankean kuuloisia elokuvia, mutta tämän kyllä aion katsoa. Tilitän sitten täällä jos kävi huonosti. Preciousin nimiosan esittävä Gabourey Sibide on Oscar-ehdolla parhaaksi naisnäyttelijäksi ja hänen äitiään esittävä Mo'Nique on jo palkittukin monella taholla. Samoin ohjaaja Lee Daniels on Oscar-ehdolla. On elokuva ehdolla parhaaksi elokuvaksikin - miksi sen kategorian ehdokkaita muuten on tänä vuonna niin monta, vai onko aina ollut niin? Haiskahtaa  puhtaalta markkinoinnilta. Muutenkin Academy Awards on viime vuosina menettänyt suuren osan auktoriteetistaan, ainakin minun silmissäni. Jonkin verran olen muuten huolissani siitä, että Preciousissa nähdään sivuosissa myös Mariah Carey ja Lenny Kravitz... Elokuvan trailerin voi katsoa  mm. täällä.

Gabourey Sibide on kaltoin kohdeltu Precious

Samana perjantaina saa sitten vielä ensi-iltansa Tom Fordin ohjaama ja Colin Firthin tähdittämä A Single Man, ja viikkoa myöhemmin Tim Burtonin siistinnäköinen Liisa Ihmemaassa -filmatisointi sekä myös katsottavan oloinen An Education. Pitää vissiin investoida sarjalippuun. Tämä keskustelu jatkunee maaliskuun loppupuolella, käykää tekin elokuvissa ja vertaillaan sitten täällä mieltymyksiä.

5 kommenttia:

 1. Unohdin mainita, että myös Precious perustuu kirjaan, jonka on kirjoittanut taiteilijanimi Sapphire. Kirja ilmestyy suomeksi näinä päivinä, Like on ollut ajan hermolla. Veikkaan, että jos englanniksi mitenkään taipuu, niin lukukokemus voi olla aika paljon autenttisempi alkukielellä. Kristiina Drews on muistaakseni kyllä hyvä kääntäjä, eli laadukas on varmasti suomennoskin.

  Oma taivas löytyy myös suomeksi, WSOY:n kustantamana. Lucky ja Almost Moon ovat ilmeisesti toistaiseksi suomentamatta (VINKKI, vinkki, hyvät pienkustantajat! Minä voisin vaikka kääntää!)

  VastaaPoista
 2. Precious-kirja bongattu jo Suomalaisesta!

  VastaaPoista
 3. Tsekatkaa hienot kuvat vuoden leffatähdistä NY Timesin sivuilta, diivoina mm. em. Sibide ja Ronan.

  En osaa tehdä tähän linkkiä, mutta herrat Copy ja Paste auttanevat:

  http://www.nytimes.com/interactive/2010/02/17/magazine/20100221-oscars-photo-slideshow.html?ex=1282712400&en=189220a10e159197&ei=5087&WT.mc_id=GN-D-I-NYT-MOD-MOD-M138-ROS-0310-HDR&WT.mc_ev=click

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti Lovely bones on niittänyt poikkeuksellisen huonoja arvosteluita.

  Vaikka arvostelut on yleensä yhden ihmisen mielipiteitä, voi niistäkin vetää johtopäätöksiä.

  Nyt-liite palkitsi Jacksonin uutuuden yhdellä tähdellä.

  Metacriticin (saitti joka kerää yhteen tärkeimpien ja vähemmän tärkeiden julkaisujen arvosteluja. www.metacritic.com) keskiarvo pisteetkin jäivät 42/100, joka on räikeästi alle keskiarvon.

  Ei kai Jacksonkaan voi aina onnistua...

  Nyt vaan sitten katsomaan pätkä ja mittaamaan niin kriitikoioden, kuin myös Jacksonin nykytila.

  VastaaPoista
 5. Noi voi vitsi. Ehkä luen siis sittenkin ensin sen kirjan, kun tuolla ensi-ilta rintamalla on muutenkin tungosta. Onneksi tämän illan leffaksi valikoitui jo tätä ennenkin se Precious!

  VastaaPoista

 

hit statistics
Best DSL Providers